Lähde vesille turvallisesti – lue muistilista veneen huoltoon!

Ennen veneilykauden aloitusta kannattaa varata päivä tai kaksikin veneen huoltoon ja turvallisuusasioiden mieleen palauttamiseen. Jos vesillä sattuu haveri, vaaratilanteessa apua saa hätänumerosta tai kiireettömässä ongelmatilanteessa Meripelastusseuran Trossi-palvelusta.

Auringossa vapaana kimmeltävä vesi houkuttelee kiireesti vesille. Malta kuitenkin huoltaa vene ja varusteet kunnolla ennen vesille lähtöä.
Mitä perusteellisemmin vene on huollettu syksyllä, sitä vähemmän tekemistä on ennen veneilykauden alkua. Huollon tsekkilistan asiat on hyvä käydä läpi joka tapauksessa.

Meripelastusseuran tilastot osoittavat, että lähes puolet vapaaehtoisten meripelastajien saamista avunpyynnöistä johtuu jonkinlaisesta veneeseen tulleesta teknisestä ongelmasta. Monet niistä voitaisiin välttää veneen säännöllisellä huoltamisella.

Viimepäivien meripelastustehtävistä suurin osa on aiheutunut veneiden erilaisista teknisistä ongelmista. Yleisin tekninen vika veneissä johtui polttoainetankkien epäpuhtauksista. Tämä johti polttoainesuodattimen tukkeutumiseen ja matkan katkeamiseen.

Trossilla veneelle maksuton hinaus

Veneen tärkein turvallisuustekijä on inhimillinen eli veneilijä itse. Pidä taitosi ajantasalla ja hanki tarvittaessa lisää koulutusta. Kokeneenkin kipparin on hyvä kerrata ennen veneilykauden alkua merimiestaitojen perusteet sekä merimerkit ja vesiteiden säännöt, kuten väistämissäännöt. Testi käy näppärästi 100 sekunnin visalla. Testin lopusta voi kerrata oikeat vastaukset, jos kymmenestä kysymyksestä kaikki ei mennyt nappiin.

Jos jotain sattuu – esimerkiksi köysi sotkeutuu potkuriin tai polttoaine loppuu – apua saa Meripelastusseuran Trossi-jäsenpalvelusta. Voit soittaa Trossin palvelunumeroon 0800 30 22 30, kun tarvitset vesillä apua, mutta ihmisiä ei ole vaarassa.

Vapaaehtoiset meripelastajat pelastavat ihmiset korvauksetta, mutta veneen hinaaminen on useimmiten maksullista. Liittymällä Trossin jäseneksi varmistat maksuttoman hinauksen ja tuet vapaaehtoista meripelastustyötä.

Mistä numerosta saa apua? 

Soita vaaratilanteessa aina hätänumeroon 112 tai merialueella ollessasi meripelastuksen hälytysnumeroon 0294 1000.
Kiireettömissä ongelmatilanteissa auttaa Meripelastusseuran Trossi-palvelunumero 0800 30 22 30. Numeroon tulevat avunpyynnöt keskus välittää vapaaehtoisille pelastusaluksille. Numero palvelee 1.5.–31.10 ympärivuorokauden. Lisäksi kännykkään kannattaa ladata ilmainen Trossi-turvallisuusappi, jonka saa Applen sovelluskaupasta tai Google Playsta.


Huollon tsekkilista ennen veneilykauden starttia

• veneen runko ja rakenteet (mm. peräsin, potkuri, anodit, läpiviennit, hanat, letkut ja kiristimet). Tarkista purjeveneessä myös takila
• moottori (mm. öljyt, suodattimet, nesteet, mahdolliset vuodot, letkujen kunto sekä hallintalaitteiden toiminta)
• akkujen lataus
• sähköt, elektroniikka ja viestintävälineet
• paperiset ja elektroniset kartat
• venevarusteet (mm. köydet, ankkurointivarustus, pilssipumput)
• merenkulkuvarusteet (mm. kulkuvalot)
• turvallisuusvälineet (pelastusliivit, pelastusrenkaat/-liinat, sammuttimet ja palovaroittimet, hätämerkinantovälineet)
• ensiaputarvikkeet.


Kipparin muistilista ennen vesille lähtöä

1. Tee reittisuunnitelma ja kerro se myös kotiin jääville.
2. Tutustu säätiedotuksiin ja seuraa niitä matkan aikana.
3. Varmista, että viestintävälineet toimivat ja pysyvät kuivina.
4. Huolehdi siitä, että veneessäsi on riittävästi polttoainetta.
5. Varaa mukaan moottorin tarvitsemia nesteitä ja varaosia.
6. Tarkista, että Trossi-jäsenkorttisi on mukana ja veneessäsi on uusi vuositarra.
7. Ota mukaan hätätilanteita varten juomavettä ja pientä purtavaa.
8. Muista, että vain päälle puettu pelastusliivi pelastaa!

Turvallista alkavaa veneilykautta!

© 2017 Meripelastusseura.

Site by Unfair logo