Näin liikut turvallisesti vesillä

Turvallisuudesta huolehtiminen kuuluu veneilyyn yhtä olennaisesti kuin tappi veneen pohjaan. Onnistunut veneretki vaatii aina valmistautumista, tarkkaavaisuutta ja muiden huomioimista.

Kesäinen auringonpaiste ja veden liplatus veneen kylkeä vasten sulattavat jokaisen kipparin sydämen. Veneilystä saa kaiken irti, kun muistaa huomioida vesillä turvallisuusasiat. Helsingin Meripelastusyhdistyksen valmiusvastaava Markku Tammisen mukaan turvallinen veneily koostuu pienistä teoista, joista yksi tärkeimmistä on veneen kunnossapito.

–      Jokainen veneretki tulisi aloittaa veneen kuntotarkastuksella. Kohtaamme pelastusoperaatioillamme monenlaisia teknisistä ongelmista johtuvia onnettomuuksia, joista moni oltaisiin voitu välttää paremmalla huollolla.

Ennen vesille lähtöä on jokaisen kipparin hyvä tarkistaa sääennuste sekä veneen varustus. Airot tai mela, ankkuri, köysi ja sammutin kuuluvat joka paatin asianmukaiseen kalustoon. Mukaan tulisi muistaa myös kännykkä, lisävirtalähde ja kuumia kesäpäiviä varten vesipullo. Tärkein kaikista on kuitenkin päälle puettu pelastusliivi.

–      Vaikka pelastusliivit tekisi mieli jättää hellesäillä veneen perään, tulisi veneillessä jokaisella olla päällään sopiva pelastusliivi. Liivin kelluttavuus on aina uimataitoa parempi.

Moottorin hätäkatkaisin eli ”tappokytkin” on yksinkertainen hengenpelastaja. Jos kuljettaja putoaa veteen, tämän pelastusliiviin kytketyn hätäkatkaisimen osa irtoaa veneen hallintalaitteesta, jolloin moottori sammuu ja vene pysähtyy.

Reittisuunnitelma selväksi ja hyvä merimiestapa käyttöön

Veneretki hetken mielijohteesta on toteuttamiskelpoinen vain ilman promilleja. Tamminen muistuttaa, että pullonkorkki on syytä avata vasta kohteessa ja että veneen kuljettajan on aina oltava selvin päin.

Jokaisesta retkestä on aina myös hyvä kertoa sellaiselle henkilölle, joka jää kotisatamaan odottamaan.

–      Reittisuunnitelma on arvokasta tietoa, mikäli veneilijöitä täytyy lähteä etsimään. Trossi-turvallisuussovelluksella  kuka tahansa Trossi-jäsen voi tehdä oman reittisuunnitelmansa ja jakaa sen haluamilleen henkilöille.

Käsi kädessä kipparin veneilytaidon kanssa kulkee hyvä merimiestapa. Laeissa ja asetuksissakin mainittu ohjeistus takaa leppoisat veneretket kaikille vesillä liikkujille.

–      Hyvä merimiestapa on toisten huomioon ottamista vesillä liikkuessa. Esimerkiksi veneen kunnossapito, nopeuden ja aallokon sääteleminen sekä väistämissääntöjen tunteminen sulavoittavat vesiliikennettä.

Hyvään merimiestapaan kuuluu myös hätämerkkien tunteminen. Trossi-turvallisuussovelluksesta kuka tahansa voi kerrata niin hätämerkit kuin väistämissäännötkin. Veneillessä katse on kuitenkin nostettava älypuhelimesta ympäristöön, sillä avuntarve voi tulla yllättäen.

–      Apua on aina tarjottava sitä tarvitseville. Jos tilanne on epäselvä, kannattaa varmistaa, tarvitseeko toinen apua. Tarvittaessa ulkopuolista apua on hälytettävä mahdollisimman pian. Avun voi aina peruuttaa, mutta sen saapumisessa voi kestää kauankin, joten mahdollisiin hätätilanteisiin kannattaa varautua.

Uiva on taas täällä

Meripelastusseuran toimintaan pääsee Tammisen mukaan tutustumaan näppärästi vuotuisessa Uiva-venenäyttelyssä, joka järjestetään 16.–19.8. Helsingin Lauttasaaren HSK:lla. Näyttely on Suomen suurin vesillä järjestettävä venenäyttely ja se kokoaa yhteen yli 250 venettä.

Veneilyturvallisuudesta ja Meripelastusseuran toiminnasta kertovat Meripelastusseuran laiturissa päivystävät vapaaehtoiset. Laiturissa vuorottelevat Helsingin Meripelastusyhdistyksen pelastusvene Rautauoma sekä Espoon Meripelastajien veneet Emmi ja Westhouse.

–      Tule paikalle moikkaamaan vapaaehtoisiamme ja tutustumaan toimintaamme, Tamminen kannustaa.

Hätätilanteessa hälytä apua ajoissa:

–       meri-VHF/DSC kanava 70

–       meri-VHF, yleinen kutsu- ja hätäkanava 16

–       merellä Meripelastuksen hälytysnumero 0294 1000

–       sisävesillä hätänumero 112

–       kiireettömissä tilanteissa Trossi-jäsenille palvelunumero 0800 30 22 30


Vielä on kesää jäljellä! Liity Trossi-jäseneksi nyt ja saat:

-palvelua 24/7 Trossi-numerosta 0800 30 22 30
-maksuttoman hinauksen lähimpään satamaan, jossa on korjauspalveluita
-apua veneen väliaikaisen säilytyspaikan hankinnassa
-vastaavan palvelun Ruotsissa, Norjassa ja osin Tanskassa
-reittisuunnittelupalvelun Trossi-appiin
-Meripelastaja-lehden x 4.

© 2017 Meripelastusseura.

Site by Unfair logo