Millainen on hyvä venesatama?

Suomessa on satoja venesatamia ympäri maata, ja satamat kuuluvat olennaisesti monen veneilijän kesälomareissuihin. Satamien palveluita kannattaa monesti tutkia etukäteen ja valita sopivat pysähdyspaikat matkaseurueen mukaan.

Kun kokenut veneilijä ja Jyväskylän kaupungin katu- ja satamamestari Jan Viilos saapuu veneellään vieraaseen satamaan, katsoo hän usein etukäteen netistä, mistä kyseisen sataman vierasvenepaikat löytyvät. Kun tarkoituksena on yöpyä satamassa, on hyvä tarkistaa seuraavien päivien sääennuste ja tuulen suunta.

– Jos mahdollista, kannattaa valita suojaisa paikka, jossa vene ei keiku. Perheen kanssa yöpyessä ei venettä kannata melun vuoksi jättää ravintoloiden eteen.

Satamaan saavuttua usein ensimmäinen asia on juomaveden hankkiminen. Seuraavaksi tärkein asia on monella veneseurueella roskapussien tyhjentäminen. Toimiva jätehuolto onkin yksi satamien tärkeimpiä ominaisuuksia.

Suomen Purjehdus ja Veneily ry:n Vuoden vierasvenesatama -äänestyksessä moni hyvin sijoittunut satama on Pidä Saaristo Siistinä ry:n ympäristöystävällinen Roope-satama. Roope-satamilta edellytetään muun muassa jätehuollon ja jätevesien asianmukaista järjestämistä ja käsittelyä, siisteyttä ja turvallisuudesta huolehtimista.

– Tänä vuonna sisävesiluokan kärkikolmikko Laukaan Sararanta, Jyväskylän Lutakko ja Kuhmoinen ovat kaikki Roope-satamia, Viilos kertoo.

Perusasiat kunnossa

Viiloksen mukaan jätehuollon lisäksi satamissa tulisi olla kunnossa muutama muu perusasia.

– Tukevat laiturit ja poijut, riittävästi vettä veneen alla, valaistus, riittävästi tilaa sekä siistit wc- ja suihkutilat, Viilos luettelee.

Mukavaa lisää ovat sähkö, vesi, polttoaine, wc-käymäläjätteen imutyhjennyspiste ja pilssipumppu, jolla saa vedet veneen pohjalta. Joissain satamissa on myös sauna- ja uintimahdollisuus, keittiötilat veneilijöille, pesukone ja kuivausrumpu.

– Tänä päivänä palveluita rupeaa olemaan satamissa jo hyvin, mutta riippuu toki satamasta. Luonnon rauhasta näitä harvemmin löytyy, mutta isommat satamat ovat hyvin varusteltuja, Viilos sanoo.

Vikatilanteessa vesillä Trossi-jäsenyys takaa veneen veloituksettoman hinauksen lähimpään satamaan, johon on saatavilla korjauspalveluita. Trossi-jäsenet saavat myös apua korjaajan ja veneen väliaikaisen säilytyspaikan hankkimisessa.

– Hyvässä satamassa tai sen läheisyydessä on tarjolla veneiden nosto-, huolto- ja korjauspalveluita, joiden puoleen voimme Trossi-asiakkaat ohjata, Meripelastusseuran toimitusjohtaja Jari Piirainen sanoo.

Matkaseura määrittää sataman valintaa

Näkemys hyvästä satamasta on pitkälti kiinni matkaseurueesta. Tarpeet eroavat yleensä riippuen siitä, ollaanko reissun päällä perheen kanssa vaiko esimerkiksi kaveriporukalla.

– Perheen kanssa arvostan satamassa turvallisuutta, yörauhaa, siisteyttä, lasten ja lemmikkien huomioimista ja kauniita maisemia, Viilos kertoo.

Kun matkaa tehdään kavereiden kesken, tärkeimmiksi asioiksi voi nousta esimerkiksi palvelujen, kuten kauppojen ja ravintoloiden, läheisyys.

– On myös mukavaa, jos sataman lähellä on jotakin paikallista näkemistä ja kokemista, kuten museoita ja nähtävyyksiä.

Vaikka satamien läheisyydestä palveluja löytyisikin, kannattaa muistaa huomioida niiden aukioloajat etenkin veneilykauden alkaessa. Vuosikymmeniä veneilleen miehen suosikkisatamiksi ovat nousseet ne, joissa palvelut ovat kohdallaan.

– Mieleen ovat jääneet satamat, joissa henkilökunnalla on positiivinen ja iloinen palveluasenne, nettisivut ovat ajan tasalla ja saatavilla useammalla kielellä, satamassa on yrittäjien toimiva verkosto ja myynnissä paikallisia tuotteita, Viilos toteaa.

Veneesi turvaksi on Trossi, jolla veneen hinaukset ainoastaan 75 €/vuosi. Hanki Trossi oman veneesi turvaksi.

© 2017 Meripelastusseura.

Site by Unfair logo