Näin löydät turvallisen veneilyreitin

Yksi tärkeimmistä asioista vesillä on valita reitti oikein. Kipparilla tulee olla riittävästi tietoa ja taitoa pitää vene oikealla väylällä, jotta vahingoilta vältytään ja veneilypäivästä tulee onnistunut.

– Merikartan luku, vastaa Näsijärven purjehdusseuran kommodori Rikard Bjurström ytimekkäästi kysymykseen siitä, mikä on veneilijän tärkein taito.

– Merikartan avulla löytyy turvallinen reitti. Karttaan on merkitty veden syvyys ja karit, ja siksi sen lukeminen kannattaa opetella kunnolla. GPS-laitteet ovat myös veneilijän hyvä apu, mutta 100-prosenttisesti niihin ei voi luottaa.

Merikarttoja voi ostaa kirjakaupasta tai netistä. Ympäri maailmaa kilpaa purjehtinut Bjurström kehuu Suomen merikarttoja, jotka ovat hänen mukaansa erittäin luotettavat.

 – Karttojen osoittamat syvyydet pitävät ympäri maata paikkansa. Maailmalla merikarttoihin ei sen sijaan aina voi luottaa, jolloin karit täytyy paikallistaa ihan vain katsomalla, Bjurström toteaa.

Merillä purjehtiessa myös kompassi on tärkeä apuväline, kun edessä näkyy pelkkää horisonttia. Saaristossa ja järvillä tärkeämmässä roolissa ovat erilaiset viitat, jotka osoittavat kartan lisäksi turvallisen reitin.

 Opettele väistämissäännöt myös vesillä

Jotta vesillä liikkuminen on sujuvaa, on veneilijän tunnettava väistämissäännöt ja edettävä turvallista nopeutta. Vene, jossa ei ole koulutettua henkilökuntaa, määritellään väistämissäännöissä vapaa-ajan veneeksi.

 – Vesillä perussääntö on, että vapaa-ajan vene väistää kauppa-aluksia. Kauppa-alukset ovat yleensä niin isoja, että niillä ei juurikaan ole mahdollisuuksia väistää, Bjurström kertoo.

Purjeveneet ovat riippuvaisia tuulen suunnasta ja siksi moottoriveneiden tulee väistää purjeveneitä, jotka kulkevat purjeilla. Bjurström neuvoo kuitenkin huomioimaan muut veneilijät aina, kun se on mahdollista.

 – Jos väistäminen onnistuu helposti, kannattaa väistää, vaikka itsellä olisikin etuajo-oikeus. Silloin ei tapahdu turhia onnettomuuksia.

Ennakoiminen on kaiken a ja o

Veneilijä pystyy varautumaan haastaviin tilanteisiin pohtimalla niitä etukäteen. Esimerkiksi säätiedotus tulee tarkistaa ennen vesille lähtöä. Jos keli näyttää huonolta, kannattaa veneilyä suosiolla siirtää parempaan ajankohtaan.

 – Vesillä tulee seurata, miltä sää näyttää edessäpäin. Ukonilmaan voi varautua purjeveneessä pienentämällä purjeita. Veneillessä kova tuuli ei kuitenkaan ole haitaksi, jos vain pystytään liikkumaan haluttuun suuntaan, Bjurström neuvoo.

Veneily kannattaa aina ajoittaa valoisaan aikaan. Pimeän tullen vesillä liikkumista ilman vankkaa veneilykokemusta ei suositella.

 – Esimerkiksi Näsijärvellä on vain yksi majakka. Kaupungin valot häiritsevät sen verran, että kokeneenkin veneilijän on vaikea saada kunnon kiintopistettä, Bjurström kertoo.

Väylien ulkopuolella ja itselle tuntemattomilla vesillä kannattaa liikkua riittävän hitaasti. Rantautuessa tärkein tehtävä on valmistautua tilanteeseen ja kertoa miehistölle kunkin tehtävät. Jos vene kaikesta huolimatta ajaa karille, veneessä olijoiden tulee pitää pelastusliivit päällä, tarkistaa tilanne ja soittaa tarvittaessa apua.

 – Kaiken kaikkiaan olisi hyvä muistaa, että melkein kaikille veneilijöille tapahtuu joskus niin, että tarvitsee vesillä ulkopuolista apua. Kiireettömissä hinaustilanteissa Trossi on erittäin hyvä vaihtoehto, Bjurström päättää.

Liity Trossi-jäseneksi!

© 2017 Meripelastusseura.

Site by Unfair logo