Osaatko auttaa vesillä?

Joskus veneilijä voi joutua kohtaamaan tilanteita, joissa toinen veneseurue tarvitsee kiireesti apua. Kun varautuu vaaratilanteisiin ja säilyttää malttinsa, on vesillä liikkuminen turvallista itselle ja muille.

Kesken kesäisen veneretken huomaat, että keskellä järveä on ollut vene jo jonkin aikaa paikoillaan. Joku veneessä näyttää kovasti tekevän töitä perämoottorin ääressä.

Tällaisessa tilanteessa kannattaa mennä kysäisemään, onko jokin vialla. Usein kyseessä on tekninen vika, kuten moottorin toimintahäiriö, jonka takia on jouduttu ankkuroimaan, kertoo Meripelastusseuran koulutuspäällikkö Jaakko Heikkilä.

Heikkilä kehottaa kiinnittämään vesillä huomiota poikkeukselliseen toimintaan: jos vene kulkee omituisesti tai on jossain, missä ei kartan mukaan ole riittävästi vettä, tulisi hälytyskellojen soida.

Jos kyseessä on hätätilanne, tulee ensimmäisenä hälyttää lisäapua. Vesillä tämä on ensisijaisen tärkeää, sillä avulla menee pidempi aika päästä paikalle kuin maalla, Heikkilä muistuttaa.

Hätätilanteessa sisävesillä tulee soittaa hätänumeroon 112, merialueella Meripelastuskeskuksen numeroon 0294 1000. Jos soittaminen ei onnistu, voi apua hälyttää VHF-radion avulla tai muiden keinojen puuttuessa hätäraketeilla.

Ripeällä toiminnalla pelastat veteen pudonneen

Vaaratilanteissa, kuten veneen upotessa tai venepalossa, tulee saada ihmiset nopeasti turvaan. Jos veteen on pudonnut henkilö, heitetään hänelle äkkiä jotain kelluttavaa.

– Jos auttavassa veneessä on useampia henkilöitä, yksi heistä tarkkailee koko ajan vedessä olijaa ja osoittaa häntä kohti. Muuten aallokossa voi helposti hukata pudonneen sijainnin, Heikkilä kertoo.

Veneeseen nostaminen voi Heikkilän mukaan olla etenkin korkeissa purjeveneissä hankalaa. Jos nostossa ei onnistuta, köydellä aluksessa kiinni oleva pelastusrengas pitää pudonneen lähellä ennen lisäavun saapumista.

– Avustavassa veneessä on tärkeää huolehtia siitä, ettei riskeeraa omaa miehistöään. Muuten hädässä olevia on pian yhden sijaan kaksi.

Seuraa vesillä omaa sijaintiasi

Oman sijainnin seuraaminen on veneilijälle ensiarvoisen tärkeää. Paremman puutteessa pelastajia helpottaa tieto esimerkiksi läheisistä saarista.

– Saman kunnan alueella voi kuitenkin olla jopa kymmeniä samannimisiä saaria. Vaikka veneissä on nykyään sijainnin kertovat GPS-plotterit, tulisi niiden lisäksi veneilijän olla aina selvillä myös paperikarttasijainnista, Heikkilä muistuttaa.

Kännykkään ladattava 112-sovellus välittää soittajan koordinaatit hätäkeskukseen hätäpuhelun aikana. Samalla periaatteella toimii keväällä lanseerattu Trossi-sovellus, joka lähettää koordinaatit Meripelastuskeskukselle sinne soitettaessa.

Varaudu yllättäviin tilanteisiin

Jokaisen veneessä olijan tulisi Heikkilän mukaan tietää, miten vene toimii ja miten sitä ohjataan. Hätätilanteisiin voi valmistautua etukäteen kertaamalla ohjeistuksia ja harjoittelemalla esimerkiksi veteen pudonneen veneeseen nostamista.

Erilaisilla pelastusharjoituksilla saa pientä vipinää veneilypäivään, Heikkilä tuumaa.

Tärkeää on myös ennaltaehkäistä riskejä. Veneilijän halvin henkivakuutus on pelastusliivit. Kannattaa hankkia niin mukavat pelastusliivit, että niitä tulee pidettyä päällä aina veneillessä, sillä hätätilanteessa ei yleensä ole aikaa pelastusliivien pukemiseen.

Meripelastusseuran Trossi-jäsenpalvelu on kokeneen meripelastajan mukaan veneilijän oiva apu varauduttaessa yleisiin, mutta ei niin akuutteihin tilanteisiin. Kun mökkisaaresta lähdettäessä vene ei käynnisty, voi hinaamisesta ilman Trossia tulla tuntitaksalla kallis lasku.

Trossi-maksut käytetään vapaaehtoisen meripelastustoiminnan tukemiseen. Olemme läsnä myös hätätilanteissa nopeammin, kun on varaa pitää veneet kunnossa, Heikkilä lopettaa.

Lue lisää veneilyyn liittyvistä turvallisuusasioista Rajavartiolaitoksen Veneilijän turvallisuusoppaasta.

Liity Trossi-jäseneksi jo tänään!

© 2017 Meripelastusseura.

Site by Unfair logo